Acupunctuur

Wat is acupunctuur ?

Volgens de Chinese overlevering is de wereld uit twee oerkrachten ontstaan. Oerkracht Yin staat voor duisternis, koude, het statische, het voedende, de passiviteit, de materie (het lichaam). Het vrouwelijke Yang, als tweede oerkracht, staat voor warmte, beweging, licht, kracht, het ongrijpbare (de geest) en het mannelijke. Yin en Yang zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, ze kunnen niet buiten elkaar bestaan, ze vormen een twee-éénheid. Alle organismen hebben deze twee oerkrachten in zich, zo ook de mens. Zolang deze twee oerkrachten in evenwicht zijn voelen we ons prettig, zowel lichamelijk als geestelijk. Indien er een verstoring ontstaat in deze balans van Yin en Yang gaan we ons onprettig voelen en krijgt ziekte een kans zich te manifesteren. 

Lichaam en geest één eenheid

'The Traditional Chinese Medicine' (TCM genoemd) bestaat al duizenden jaren en is gebaseerd op een holistische benadering van de mens. Het verhelpt niet slechts één klacht, maar het heeft effect op de gehele persoon. Dat houdt in dat de mens als een onlosmakelijk deel van zijn omgeving wordt gezien. Het betekent ook dat lichaam en geest als één geheel worden beschouwd. Lichaam is geest, en omgekeerd zeggen traditioneel Chinese geneeskundigen. Alle processen in de mens zijn met elkaar verbonden. De lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen beïnvloeden elkaar voortdurend. Ziekte wordt dan ook niet gezien als een op zichzelf staand verschijnsel. Het is een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in het algehele welzijn. Deze verstoring ontstaat doordat de energiehuishouding in de mens uit balans is.

Acupunctuurpunten

Al duizenden jaren geleden zag men dat door het insteken van naalden op specifieke punten er veranderingen optraden in de gezondheidstoestand van mensen. Zo zagen de Chinezen een netwerk van punten (meridianen) waarlangs de energie loopt. Zoals bloed in de bloedbaan loopt (het Yin) zo loopt energie (Yang) door de meridianen. 

Hoe werkt acupunctuur

Wellicht kent u de onderarm bandjes tegen reisziekte, welnu, deze staan op het acupunctuurpunt ‘Neiguan’ (het zesde punt op de hartconstrictor meridiaan) welke o.a. misselijkheid doet onderdrukken. In de Chinese oudheid is scherp gekeken naar hoe natuurwetten ook in het menselijk lichaam zijn terug te vinden. Zo heeft koorts (hitte) een functie, het drijft schadelijke energie (toxinen) het lichaam uit. Het is  een manier van het lichaam om van de 'indringer' af te komen.

Leuk wetenswaardigheidje

Acupunctuur maakt onderdeel uit van een geheel van Chinese geneeswijzen, net zoals Tui-Na (massage technieken) Qigong (bewegingsoefeningen en An-Mo (massage technieken). Acupunctuur in het Chinees wordt geschreven als Zhen Jiu, dat steken en branden betekent. Het steken is de techniek met naalden, het branden is het smeulen van moxa (artemisia vulgaris, ook wel bijvoet genoemd. Romeinen deden dit kruid in de sandalen om blaarvorming te voorkomen, vandaar de naam bijvoet). Met moxa wordt een acupunctuurpunt of een gebied verwarmd om daar  energie toe te voegen.

Hoe Chinees is acupunctuur eigenlijk?

In 1991 werd er in het gletsjerijs op de grens tussen Oostenrijk en Italië een mummie gevonden, Ötzi genaamd. Ötzi's rug vertoont bij de wervelkolom in de lendenstreek tien parallelle verticale lijntjes, onderverdeeld in drie groepen: een bovenste groep van vier, en daaronder twee groepen van elk drie strepen. Op de rechter hiel lopen drie parallelle strepen, terwijl op zijn linker knie twee strepen zitten die een plusteken vormen.

Laten die tatoeages nou net overeenkomen met acupunctuurpunten.