Acupunctuur bij stuitligging

Ongeveer 3,5% van de baby’s die geboren worden, ligt vlak voor de bevalling in een stuit. Soms probeert de gynaecoloog de baby in de buik te draaien. Voor de aanstaande moeder kan dit vervelend zijn. 80% Van de vrouwen die zwanger zijn van een baby in stuitligging, bevalt uiteindelijk met een keizersnede. De meesten vinden dat jammer: ze willen graag een natuurlijke bevalling meemaken. Steeds meer vrouwen maken gebruik van een behandelmethode die moxa-therapie heet en onderdeel vormt van de acupunctuur. Moxa-therapie is geheel pijnloos en kan thuis worden uitgevoerd. Goed om te weten is: uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door moxa-therapie de kans dat het kind spontaan draait, vergroot wordt van 50% naar 75%. Het is een behandeling met een moxastick van een acupunctuurpunt op het lichaam. Een moxastick heeft veel weg van een grote sigaar. Als je hem aansteekt, verspreidt hij over het acupunctuurpunt een intense warmtestraling die erg aangenaam is en absoluut niet pijnlijk. Moxa-therapie wordt niet alleen toegepast bij vrouwen met een baby in stuitligging; bij diverse acupunctuur behandelingen worden goede resultaten bereikt door moxa-therapie. Een groot gedeelte van de zwangere vrouwen met een kindje dat ligt in stuitligging, bevalt uiteindelijk door middel van een keizersnede. Gewenst is, dat het kindje voor de bevalling draait. Behandeling met moxa rond de 34e week geeft de meeste kans op succes (liefst niet veel later en uiteraard als het kindje nog niet is ingedaald). Vaak combineer ik het bezoek met het stimuleren van enige acupunctuurpunten welke een ‘’bewegende’’ invloed hebben op het kindje.

Het is een eenvoudige en veilige behandeling. Het kan zijn dat u tijdens de behandeling het kindje voelt bewegen. Middels een bezoek aan de gynaecoloog of de verloskundige kan worden vastgesteld of het kindje is gedraaid. 
U kunt de moxa behandeling thuis toepassen. Dit is een eenvoudige en veilige behandeling.

Alle voordelen van moxa-therapie op een rijtje

  • De behandeling is voor de aanstaande moeder en voor het ongeboren kind zeer veilig. De spontane draaiing wordt uitgelokt; er is geen direct contact met de baby.
  • De behandeling is niet belastend voor de moeder. De uitwendige versie die een gynaecoloog uitvoert in de 36ste week, kan zeer belastend zijn
  • Er zijn geen bijwerkingen bekend
  • In 75% van de gevallen draait het ongeboren kind in de baarmoeder, mits de behandeling tussen de 33ste en de 36ste week van de zwangerschap is uitgevoerd.
  • Door moxa-therapie is de kans 75% groter dat de aanstaande moeder op een natuurlijke manier kan bevallen.
  • De behandeling kan thuis plaatsvinden doordat hij heel eenvoudig te leren is.
  • De behandeling is kostenbesparend. Als een baby niet draait in de baarmoeder wordt hij (of zij) waarschijnlijk geboren met een keizersnede.