Oorsuizen / tinnitus

Oorsuizen, ofwel tinnitus, is een regelmatig voorkomende klacht die bijzonder storend is. Het dagelijks leven kan hierdoor ernstig negatief beïnvloedt worden. De meeste mensen nemen continu een soort fluittoon of ander soort geluid waar in één of beide oren. In sommige gevallen is deze klacht een symptoom van de ziekte van Ménière. Soms ontstaat het na een langdurige hevige verkoudheid of door hard geluid. Het kan ook gebeuren dat deze klacht plotseling ontstaat en niet meer lijkt te verdwijnen. Bij de huisarts of KNO-arts, krijg je het advies er mee te leren leven. Wat behoorlijk frustrerend is.

Acupunctuur en oorsuizen

Afhankelijk van de oorzaak, kan acupunctuur een uitkomst bieden om de klachten van het oorsuizen te verminderen of soms zelfs te verhelpen. In de Chinese geneeskunde spreekt men wel van ‘interne wind’. Vaak ook zit er te veel hitte en onrust in het lichaam, wat kan opstijgen naar het hoofd en daar een piep, een ruis, een suis of een lawaai veroorzaken. Deze ‘wind’ of opstijgende hitte, proberen we met de naaldjes omlaag te ‘trekken’.

Acupunctuur kalmeert

Acupunctuur is bekend voor het verlichten van de druk op verschillende stresspunten in het lichaam. Het kan de getriggerde zenuwcellen die verantwoordelijk zijn voor deze klacht succesvol kalmeren. Oorsuizen is niet de meest makkelijke klacht om te behandelen, maar na  een aantal behandelingen, geeft het merkbaar effect. Vooral de overactieve zenuwcellen in de hals, nek en hoofdgebied worden met de acupunctuur tot rust gebracht.
De acupunctuurpunten zullen bij oorsuizen ofwel tinnitus onder andere geplaatst worden rondom het betrokken oor (oren). Verder zal de behandeling worden aangevuld met naaldjes in bijvoorbeeld handen en voeten. Dit afhankelijk van de gestelde TCM-diagnose.

Rust is belangrijk, zeker bij tinnitus

Bij de behandeling van deze klacht is het eveneens zaak om rust in het lichaam te creëren. Naast de intentie om het hinderlijke geluid te verminderen, is ook het doel dat men zich beter gaat voelen. Vaak gaat de klacht gepaard met onrust en slecht slapen. Acupunctuur kan helpen het lichaam en de emoties te kalmeren en de slaap te bevorderen. Als je beter slaapt, kun je op de dag ook vaak meer hebben en vindt er sneller herstel plaats. Het is zaak niet alleen de symptomen te verminderen, maar ook de oorzaak te behandelen.