Kinderwens

Eén op de vier koppels heeft moeite om zwanger te worden. Maar niet iedereen wil
een hormonenbehandeling volgen of starten met een vruchtbaarheidsbehandeling in het ziekenhuis. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat vruchtbaarheidstechnieken
als kunstmatige inseminatie of IVF (in-vitrofertilisatie) niet altijd slagen. Terwijl je kinderwens er niet kleiner op wordt.
De laatste jaren is acupunctuur populair geworden. Niet verwonderlijk, nu we met z'n allen proberen gezonder en bewuster te leven. De oude, Chinese geneeswijze, waarin met kruiden en acupunctuurpunten de harmonie in het lichaam wordt hersteld, past in deze trend.

Het is verbazingwekkend aan hoeveel factoren moet worden voldaan om zwanger te worden

Bij verminderde vruchtbaarheid zijn bepaalde energiestromen verstoord. Het is aan de acupuncturist om te analyseren waar de energiestroom geblokkeerd is, deze herstelt de energiebanen in je lichaam door op bepaalde energiepunten te prikken. Op deze manier kan een acupuncturist de energiedoorstroming ter hoogte van de eierstokken en baarmoeder verbeteren. Daarnaast kan ook je hormonaal evenwicht beïnvloed en je ovulatie gestimuleerd worden. De meeste vrouwen die naar de praktijk komen zijn medisch gescreend. 'Onverklaarbaar onvruchtbaar' is vaak de diagnose. Er wordt hen aangeraden om een hormonenkuur te starten. Soms hebben ze al enkele IVF-pogingen achter de rug. We merken dat deze vrouwen op een spectaculaire manier geholpen kunnen worden.

Voeding is belangrijk!

Heel wat vrouwen kunnen we helpen door een aangepaste voeding. Iedereen wil op dieet, maar dit gaat ten koste van de vruchtbaarheid.
Te veel rauwkost of tropisch fruit hebben een negatieve invloed op de warmte in je lichaam. Hoe kan een kindje groeien in een koud lichaam? Heel wat vrouwen zijn na twee à drie acupunctuursessies geholpen omdat rauwkost en exotisch fruit eenvoudigweg uit hun dieet wordt geschrapt. Het ligt voor de hand dat we dat voedings- en kruidenadvies aanpassen van persoon tot persoon en dat de vrouw zelf haar levenswijze en voedingsgewoonten moet aanpassen.
Vrouwen met een verstoorde menstruele cyclus worden middels acupunctuur  geholpen om hun hormonaal evenwicht terug te vinden. Na enkele acupunctuursessies zien we dat vrouwen die na jarenlang pilgebruik hun menstruatie niet kregen, opeens weer regelmatig menstrueren. Vaak blijft een zwangerschap dan niet lang meer uit.'

Eén en één is drie

Ik  raad koppels aan om samen naar een afspraak te komen. De spermakwaliteit van mannen gaat duidelijk achteruit door stress, vervuiling, straling, e.d. In tegenstelling tot vrouwen moeten mannen meer sporten en meer fruit en anti-oxydanten eten. Acupunctuursessies kunnen helpen het aantal spermacellen te verhogen, hun beweeglijkheid te verbeteren en het testosteronniveau terug op het normale niveau te brengen. Als er 'mechanische' defecten aan het lichaam worden vastgesteld, kan een acupuncturist niet helpen. Een acupunctuurbehandeling is voor vrouwen die 'onverklaarbaar onvruchtbaar' zijn, voor vrouwen die een ondersteunende behandeling zoeken naast hun IVF behandeling of vrouwen die al verschillende IVF pogingen hadden zonder resultaat.

Het staat vast dat acupunctuur een IVF behandeling kan aanvullen. Heel wat vrouwen voelen zich rustiger door acupunctuur, wat een IVF behandeling ten goede komt. Daarnaast kan acupunctuur helpen om de energiestromen naar je baarmoeder open te zetten om zo een innesteling te bevorderen.