Hooikoorts

Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op de stuifmeelkorrels (pollen) van windbestuivende planten, bomen en grassen. In feite is het afweer­mechanisme van het lichaam in de war. De op zichzelf onschadelijke pollen worden als indringers beschouwd en het lichaam maakt een stof aan (histamine) om ze te bestrijden. Sommige mensen verdragen de stof niet en krijgen vervolgens hooikoorts. Vooral de pollen van de berk en van een onopvallende plant als bijvoet (Artemisia vulgaris) zijn vaak de boosdoeners.

Een grote variatie in overgevoeligheids­reacties

Hooikoorts gaat gepaard met een grote ver­scheidenheid van symptomen. Het leidt tot overprikkeling van de slijmvliezen van neus en keel, en het kan jeukende, tranende en branderige ogen veroorzaken. Ook niezen en benauwdheid  komen  veel  voor.  Bovendien kan hooikoorts leiden tot vermoeidheid en een gevoel van algehele malaise. Alle reden dus om er iets aan te doen!

Helpt acupunctuur mij van mijn hooi­koorts af?

Ook al kan acupunctuur met succes ingezet worden in acute gevallen van hooikoorts, wij bevelen toch aan om al in een eerdere fase met de behandeling te beginnen. Omdat hooi­koorts te maken heeft met een niet goed wer­kend afweermechanisme, zal de acupuncturist de behandeling daarop richten. Hij doet dit door heel dunne naaldjes op verschillende punten op het lichaam aan te brengen en de energiestroom te reguleren. Gemiddeld blijkt dat er na zes behandelingen een duidelijke klachtenvermindering optreedt of dat de klachten geheel verdwijnen. Eventueel zal tij­dens het 'hooikoortsseizoen' een aantal nabe­handelingen nodig zijn. Uw acupuncturist zal dit met u overleggen.

Pas op voor kleurloze bloemen

Omdat ook bij acupunctuur voorkomen beter is dan genezen, raden wij u aan om tijdens het hooikoortsseizoen zo min mogelijk in contact te komen met droge grassen en andere wind bestuivende planten en bomen. Van planten en bloemen die door insecten worden besto­ven, heeft u geen last. Dit zijn in het algemeen kleurrijke bloemen (de eerder genoemde bijvoet heeft een tros van onbeduidende grijze bloemen)