Fibromyalgie

Fibromyalgie is een veelvoorkomende en chronische aandoening, die gekenmerkt wordt door spierpijn over het gehele lichaam. Meestal is men ook vermoeidheid en zijn er drukgevoelige punten op het lichaam. Fibromyalgie veroorzaakt ernstige pijn én vermoeidheid, wat verhindert dat mensen hun dagdagelijkse werk kunnen doen.

Acupunctuur ter vermindering

Het is goed mogelijk, door middel van het toepassen van de acupunctuur, een aantal symptomen van de fibromyalgie sterk te verminderen. Hieronder noem ik enige symptomen, waarop acupunctuur een sterke invloed kan uitoefenen.  Het meest opvallende symptoom is pijn over heel het lichaam én vermoeidheid. Meestal situeert de pijn zich in de schouders, nek, billen en lage rug. De pijn lijkt vanuit gevoelige plaatsen te vertrekken. Meer dan 90 % van de patiënten voelt zich altijd vermoeid. Daar naast zijn er veelal andere symptomen; de meesten hebben slaapproblemen, wat de vermoeidheid nog erger maakt. Hoofdpijn en kaakpijn komt veel voor evenals droge ogen en zichtproblemen (de dingen niet duidelijk zien). Ook kunnen dove of tintelende gevoelens in delen van het lichaam, zoals benen of voeten voorkomen. Vaak is er moeite om zich te concentreren en intellectuele arbeid doen. Sommige patiënten hebben daarbij urinaire problemen; dikwijls moeten plassen, dikwijls een sterke aandrang om te plassen, pijn in de blaas. Vrouwen kunnen last hebben van bekkenpijn, pijnlijke maandstonden, of pijn bij seksuele gemeenschap. Sommige patiënten voelen zich ook duizelig. Depressie en angst zijn ook dikwijls voorkomende symptomen, o.a. omdat er altijd pijn en vermoeidheid is en de patiënt hierdoor gefrustreerd raakt. Studies wijzen erop dat acupunctuur het lichaam stimuleert lichaamseigen pijnstillers te maken. Tevens kan acupunctuur de aanmaak van besturende stoffen, als neurotransmitters beïnvloeden, waardoor bijvoorbeeld slaapproblemen en depressieve gevoelens verminderen of verdwijnen.

Na een aantal behandelingen zijn de deelklachten een stuk minder en kunt  u, indien u dat wenst, volstaan met zogenaamde 'onderhoudsbehandelingen'. De behandeling vindt vervolgens een keer in de 3 tot 6 weken plaats, deze behandelfrequentie is te vergelijken met de frequentie bij klachten als artrose en reuma.

Een sterke kant van de acupunctuur is zijn holistisch aspect: d.w.z. dat de acupuncturist de patiënt met fibromyalgie in zijn geheel bekijkt en probeert te ontdekken of er geen oorzakelijk verband is tussen verschillende klachten. Pijn, vermoeidheid, slecht zicht, tintelingen en doofheid in de benen, spijsverteringsproblemen concentratiestoornissen, plasproblematiek, rugpijn, depressie en angst (ze hoeven niet allemaal tegelijkertijd voor te komen) kunnen allemaal met elkaar te maken hebben.

Acupunctuur kan de pijn verminderen en de tekorten voeden.

Afhankelijk van de achtergronden van de patiënt en het klachtenpatroon wordt een individueel aangepaste energetische balans opgesteld. Dit is het vertrekpunt voor de behandeling.