Burn-out

Burn-out is een psychologische term voor het gevoel opgebrand te zijn, geen energie of motivatie meer vinden voor de bezigheden, zowel privé als op het werk. Acupunctuur heeft zich bewezen als mogelijkheid om een helpende hand te bieden.

Burn-out, een complex aan moeilijkheden

Bij burn-out is er doorgaans sprake van vermoeidheid, cynisme, gebrek aan inspiratie (waar doe ik het eigenlijk nog voor?), afgenomen initiatief, verminderde flexibiliteit, toegenomen behoefte aan ontspanning of ontlading. Zoals bij veel aandoeningen of gezondheidsproblemen is er in termen van acupunctuur bij burn-out zowel een "stagnatie" (vastzitten of niet goed doorstromen van energie) als een "leegte" (relatief gebrek aan bepaalde aspecten van menselijk functioneren). Daarnaast lijkt er een gebrek aan het "waartoe" of de zin van het werk of het leven. Deze verschillende factoren zijn in wisselende mate aanwezig, en zijn alle belangrijk. De stagnatie van energie biedt belangrijke mogelijkheden om meer inzicht te krijgen in de betekenis van (het ontstaan) van burn-out. Wat frustreert je, wat gaat je steeds meer tegenstaan? Door je deze vragen te stellen en vervolgens verder te vragen kom je vaak ervaringen tegen die wezenlijk zijn voor je eigen manier van werken. Wellicht ben je met veel idealisme begonnen aan je werk en blijkt de realiteit van het werk pijnlijker of weerbarstiger dan je had gedacht. Of misschien heb je in je werk situaties meegemaakt die je liever niet had meegemaakt (geweld, desinteresse, machtsspelletjes, onwil?). Het lijkt zo te zijn dat stagnatie van energie betekent dat je je (onbewust) afsluit voor pijnlijke of des illusionerende ervaringen. De stagnatie is eigenlijk een soort verdedigingslinie: tot hier en niet verder, dit vind ik niet meer acceptabel. Het verminderen van de stagnatie (door acupunctuur en/of onderzoeken van je frustraties) geeft meer ruimte voor inspiratie en vitaliteit: je kunt weer genieten van dingen, staat meer open voor vreugde en pijn, kunt je weer beter concentreren. 

De vraag: waarvoor doe ik het? (of: waarvoor leef ik?) lijkt belangrijk om niet bij eerste gelegenheid weer in een burn-out verzeild te raken. Deze vraag biedt toegang tot wat je zou kunnen noemen: individualiteit. Het antwoord op die vraag is uniek voor jou. Acupunctuur kan helpen om dichter bij een antwoord op die vraag te komen. Daarnaast kun je soms door het onderzoeken van je ervaringen rond vitaliteit of het gebrek daaraan dichter bij een antwoord op die vraag komen. Volgens mij is dit een belangrijk aspect van de behandeling van burn-out, al kan het zelden los van de andere aspecten worden gezien.