Afvallen

Volgens onderzoekers van TNO neemt het aantal mensen met overgewicht schrikbarend toe. Ruim dertig procent van alle Nederlanders is te zwaar. We zien ook steeds vaker kinderen die te zwaar zijn. Hoogste tijd dus om af te vallen. Maar hoe? Veel mensen nemen te strenge maat­regelen, die ze niet kunnen volhouden. En niet alle methoden om af te vallen zijn even gezond.

Wanneer is dik te dik ?

Het is moeilijk om precies aan te geven wanneer er sprake is van overgewicht. Ook de manier waarop we dit meten kan variëren. Meten we de dikte van bepaalde huidplooien of vertrouwen we op de weegschaal? En, wat voor de een 'te dik' is, kan voor een ander gewoon zijn. Misschien is het slechte beeld dat veel mensen over zichzelf hebben - zwaar beïnvloed door reclame en het modebeeld - wel het grootste probleem. Vertrouw op het oordeel van uw huisarts als u wilt weten of uw gewicht een risico is voor uw gezondheid. Bekende klachten bij overgewicht zijn hart- en vaat­ziekten, gewrichtsklachten en kortademigheid.

 

Helpt acupunctuur als u wilt afvallen?

De Chinese geneeswijzen laten een geheel eigen kijk op gezondheid zien en dus ook op het probleem van overgewicht en afvallen. Schommelingen in het lichaamsgewicht en het beheersen daarvan worden afgezet tegen uw persoonlijke energiebalans. Een acupuncturist zal proberen te achterhalen of de energie­systemen in uw lichaam (en dus uw organen) goed op elkaar zijn afgestemd en op de juiste manier 'samenwerken'. Om de juiste diagnose te kunnen stellen, kunt u vragen verwachten over uw eetlust, uw eetpatroon, uw ontlasting en eerdere afslankpogingen, maar ook over uw weerstand en uw algemeen welzijn.

 

Herstellen van de energiebalans

Wellicht is een verstoring van uw energie­balans de onderliggende oorzaak van uw overgewicht. De acupuncturist zal in dat geval proberen het 'spijsverteringsvuurtje' aan te wakkeren of juist te remmen. Er zal gepro­beerd worden om het hongergevoel te vermin­deren, en uw innerlijke rust en wilskracht te versterken. Naast algemene dieet adviezen en gezonde 'leefregels' hebt u wellicht baat bij een persoonlijk voedingsadvies. Bij zo'n advies wordt   rekening   gehouden   met   seizoensinvloeden. Het zal uiteindelijk moeten leiden tot een optimale spijsvertering waarbij u zich ‘lekker’ voelt.

Aangezien het meestal enige tijd heeft gekost om overgewicht te krijgen, dient u er rekening mee te houden dat ‘natuurlijk’ afvallen ook enige tijd vergt.